Povestea Makeba

LOCUL ÎN CARE AM DAT ÎNTÂLNIRE DESIGN-ULUI ȘI SUSTENABILITĂȚII

Pe măsură ce businessurile cresc, pragurile lor sunt trecute de tot mai mulți clienți, care nu descoperă doar un simplu serviciu, ci un loc cu care se identifică, în care le face plăcere să se reîntoarcă și să interacționeze. La un moment dat, apare nevoia de schimbare, de a îmbunătăți locul pentru ca experiența fiecărui client să fie una de neuitat. 

Cum putem face această schimbare? 

Aceasta a fost întrebarea pe care ne-am ridicat-o când am făcut echipă cu Makeba, unul dintre cele mai iubite bistrouri clujene, pentru a aduce un nou suflu spațiului. Am știut încă din prima secundă că soluția este să facem ceea ce știm noi mai bine: să provocăm metodele convenționale de design de interior prin introducerea tehnicilor de upcycling și recycling. Iar pentru că nou nu înseamnă neapărat mai bun, am decis să ne folosim de tot ce dispunea spațiul în conceperea noului look. Haide să aflăm și cum!

Povestea colaborării noastre a început la un eveniment caritabil organizat de Urban Mirror, unde noi am asigurat serviciile de catering, întrucât acest tip de evenimente fac parte din core-ul Makeba. Am rămas impresionați de conceptele introduse de Urban Mirror și de felul în care au îmbinat arta cu reciclarea, dar și cu susținerea comunității. Am știut că acela era doar începutul. 

Marius Popa BuiaOwner Makeba

before
after

Mai mult decât patru pereți

Experiența pandemiei ne-a învățat două lucruri importante: (1) oriunde am fi, chiar și între patru pereți, trebuie să ne bucurăm de fiecare loc și (2) cu sau fără distanță socială, împreună funcționăm cel mai bine. Plecând de la aceste două idei și de la sloganul Makeba “We are all one” am conceput un design care unește toate semnele noastre astrologice sub un singur cer. Ideea s-a așternut peste acest cer într-un mod cât mai simplu, dar și inventiv. Am folosit lavabil cu pigmenți pe bază de apă, foiță de aur lichidă, sfoară și cuie. Astfel, acum, indiferent de zodii sau alte diferențe, oaspeții își pot vedea povestea “spusă“ în tonuri aurii și albăstrii.

Cum stelele nu spun toată povestea, ne-am îndreptat și către Lună pe peretele alăturat. Aflată în diverse ipostaze, Luna simbolizează un principiu relativ nou enunțat în astrofizică conform căruia fiecare ființă vie este formată din aceleași elemente ca și corpurile cerești, fie ele sateliți naturali, planete sau stele. Materia de care vorbim s-a așternut pe acest perete cu ajutorul unei vopsele speciale ce purifică aerul, lavabil și pigmenți pe bază de apă.

Ne aventurăm în camera de alături, unde am lăsat natura să se dezlănțuie, ca un manifest împotriva poluării excesive și distrugerii ecosistemelor fragile. Modelând, pictând și sculptând, am dat glas unora dintre cele mai amenințate specii de păsări, care acum pot fi zărite pe unul dintre pereții restaurantului. În execuția lucrării am folosit aceleași tehnici și materiale, la care am adăugat hârtie reciclată, rame refolosite, markere de exterior și silicon industrial. 

before
after

Pentru ultimul perete rămas am deschis o “fereastră” către peisajul urban din dreptul Makeba, una dintre cele mai frumoase străzi ale Clujului medieval. Cum? Am lipit pe toată suprafața lui hârtie reciclată pe care artista Ioana Man și-a pus în aplicare talentele grafice.  

Terminăm turul noului spațiu Makeba cu punctul de întâlnire al tuturor creațiilor noastre, tavanul. Acesta a fost pictat cu materiale eco-friendly și nevătămătoare care conțin sub 0,1% compuși organici volatili (COV), spre deosebire de majoritatea vopselelor din comerț. Nocivitatea COV este dată de particulele cu o temperatură de fierbere mai mică sau egală cu 250°C care se eliberează treptat în mediul în care a fost aplicată vopseaua. Astfel, ne-am asigurat ca toți cei care vor trece pragul restaurantului o vor face fără grija sănătății. 

Când faci rai din ce ai 

Deviza noastră a fost că nu orice lucru vechi trebuie aruncat, în special în contextul în care deșeurile din construcții și demolări reprezintă peste o treime din totalul deșeurilor, când 90% dintre acestea se pot recicla/reutiliza. 

Astfel, am decis să recondiționăm ușile existente și să le pictăm cu o vopsea fosforescentă care se încarcă la lumină naturală solară sau orice altă sursă de lumină. 

Când mesele sunt printre primele piese de mobilier înlocuite în procesele de renovare, noi am ales să le păstrăm, ba chiar să le adăugăm un twist spicy: plante, flori, semințe, mirodenii și fructe deshidratate. Toate sunt acoperite cu rășină epoxidică, în mijlocul căreia se află logo Makeba în nuanțe aurii, compus din foiță de aur.

before
after

De asemenea, am recondiționat gresia din băi. Am folosit o substanță specială, rezistentă la apă, pentru vopsirea lor, iar pentru accente și linii, am folosit atât pigmenți organici și naturali, cât și vopsea acrilică. 

Trecând și la părțile mai funcționale, am păstrat carcasele vechi ale instalațiilor electrice și le-am decorat cu hartie reciclată. 

Rezultatul a tot ceea ce v-am povestit aici este dovadă clară că acolo unde creativitatea se îmbină cu sustenabilitatea, nimic nu mai trebuie aruncat.

În ceea ce privește procesul de creație, noi am prupus idei, culori și am stabilit legăturile dintre culturile pe care vrem să le prezentăm. Rebranding-ul nostru a însemnat trecerea de la fosta identitate (Mama Africa) la o identitate nouă, care înglobează întreaga natură. Împreună cu Urban Mirror, am putut să ne ținem cu adevărat de ceea ce spunem în slogan: We are all one! 

Marius Popa BuiaOwner Makeba

La final, e vorba despre oameni 

Cine însuflețește locul dacă nu chiar oamenii? În cazul nostru, echipa Makeba este cea care a reușit să transforme restaurantul într-unul dintre cele mai iubite din Cluj și asta merită un loc de onoare, chiar pe perete. Tocmai de aceea, în colaborare cu Caricaturi la Cornet, am ilustrat caricaturile a celor 18 membri pe hârtie reciclată.

Ce putem învăța din toată această experiență 

Aceasta este povestea unei colaborări care poate da un start răsunător pentru asumarea unei abordări eco-friendly atunci când vrem să facem o schimbare în businessul sau în viața noastră. Nu tot ce este vechi merită aruncat. O doză de creativitate combinată cu materialele și tehnicile potrivite vor fi mereu mai benefice decât ștersul cu buretele și luatul de la zero. Apoi, când avem o paletă atât de mare de materiale precum hârtie reciclată, vopsele și lavabili cu conținut redus de COV sau rășină epoxidică, doar imaginația este limita. Așa ne asigurăm că natura își va primi, în sfârșit, gura de aer binemeritată. 

Despre noul spațiu putem spune că aduce clienților numai energie pozitivă și o multitudine de senzații, toate marcând tranziția spre natură. Tot în cest sens, în ceea ce priveste sustenabilitatea și grija față de mediul înconjurător, ne-am propus să eliminăm paiele de plastic și să printăm pe hârtie recliclată atât foile de mese, cât și bonurile sau facturile.

Marius Popa BuiaOwner Makeba

Makeba, vă mulțumim pentru oportunitate, încredere și curajul de a vă aventura spre neconvențional!

Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp